Zoek
Klimaatburgemeester Nijkerk Richard Vennis Nationale Klimaatweek 2022

Richard Vennis, Klimaatburgemeester van Nijkerk

Tijdens de Nationale Klimaatweek 2022 is Richard Vennis de Klimaatburgemeester van Nijkerk. De Klimaatburgemeester vraagt deze week extra aandacht voor verduurzaming en de noodzaak om onze CO2-uitstoot flink te verminderen.

Zuinig zijn op onze wereld

“Er is maar één wereld en daar moeten we zuinig op zijn. We moeten er duurzaam mee omgaan.” Aldus de kersverse Klimaatburgemeester. Vennis is al langer actief op het gebied van verduurzamen. Als Energiecoach geeft hij gratis advies aan inwoners over energie besparen. Hij komt regelmatig bij mensen thuis en is wekelijks in de Klimaatkamer van de gemeente te vinden.

Anders omgaan met energie

Vennis: “We hebben het lange tijd erg luxe gehad wat betreft energie. Het was ruimschoots beschikbaar en goedkoop. Maar die tijden zijn voorbij. We moeten nu anders omgaan met energie. Stap 1 is: zorgen dat we er minder van nodig hebben.”

Klimaatburgemeester Nijkerk Richard Vennis
Klimaatburgemeester Richard Vennis

Elke dag energie besparen

Hoe je dat doet? “Dat kan met grote ingrepen, zoals je huis isoleren en zonnepanelen nemen. Maar wat ook helpt is je gedrag in het dagelijks leven een beetje aanpassen. Bijvoorbeeld door niet te lang te douchen. Door deuren dicht te doen, zodat de warmte in huis blijft. En warme kleren aandoen in plaats van de verwarming hoger zetten.”

Het is niet moeilijk

Zelf doet hij dat al. “Ik douche 5 minuten. Heb de verwarming op 19 graden staan. En de cv-ketel op 60ºC in plaats van 80ºC. Wanneer ik boodschappen doe, neem ik zelf een linnen tas mee. Ik koop nooit teveel eten, want eten weggooien is zonde. En binnen Nijkerk doe ik bijna alles op de fiets. Zo groot zijn de afstanden niet, dus dat kan makkelijk. Energie besparen kan op allerlei manieren en is echt niet altijd moeilijk.”

Klimaatweek 2022

De Nationale Klimaatweek is van 31 oktober t/m 6 november. Richard Vennis wil die week extra aandacht vragen voor verduurzamen. “In Nijkerk zijn er gelukkig al heel veel mensen bezig met verduurzamen. Maar we zijn er nog niet. En ik zeg ‘we’, want we moeten het samen doen.”

Hij legt uit: “In je eentje kun je de wereld niet redden, maar samen kan dat wel. Wanneer je alle besparingen, klein of groot, bij elkaar optelt, maak het echt een verschil. Als Klimaatburgemeester, maar vooral als mede-Nijkerker zet ik me daar voor in. En ik hoop dat zoveel mogelijk mensen meedoen!

Delen
Ga naar de inhoud