Zoek

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie gevelisolatie buitenmuurisolatie spouw isoleren

Ruimte tussen muren vullen

Bij deze manier van gevelisolatie vult u de spouw op met isolatiemateriaal. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en een buitenkant van de gevel.

Spouwmuurisolatie is de snelste en goedkoopste manier om de gevel te isoleren. Het verdient zich in ongeveer 3 jaar terug, doordat uw huis warmte beter binnen houdt (of buiten) en u minder energie zult verbruiken. Dat scheelt energiekosten.

Er worden meerdere gaatjes in de voegen van de buitenmuur geboord. Via een slang wordt het isolatiemateriaal in de muur gespoten. Daarna worden de gaten weer dichtgemaakt.

De werkzaamheden bij spouwmuurisolatie kosten ongeveer een halve dag. Bij een vrijstaand huis is dat een hele dag.

Isolatiemateriaal spouw balletjes parels muurisolatie

  • Het bouwjaar van uw huis is vaak een goede indicatie
  • Bouwtekeningen en info van eerdere verbouwingen geven inzicht
  • Er kan met een cameraatje in de muur worden gekeken of er al materiaal in zit

Bouwjaar voor 1930

Huizen van voor 1930 hebben over het algemeen geen spouwmuur.

Bouwjaar 1930-1975

Deze huizen hebben meestal een spouw van 5 cm, die bij de bouw niet is geïsoleerd.

Bouwjaar 1976-1988

Deze woningen zijn tijdens de bouw vaak al voorzien van matige isolatie. Een deel van de woningen is later nog na-geïsoleerd.

Bouwjaar 1989 en later

Vanaf 1989 zijn woningen standaard voorzien van isolatie, meestal in de vorm van spouwmuurisolatie. Hoe nieuwer de woning, hoe beter de isolatie van de gevel.

Verschillende vogels (zoals de mus en gierzwaluw) en vleermuissoorten nestelen graag in muren van huizen. Bij het isoleren van de muur raken zij hun plekje kwijt. Daar zijn gelukkig wel oplossingen voor. Lees hier wat u kunt doen om te checken of er dieren de muur gebruiken voor wonen en broeden en wat u kunt doen als u toch uw muur wilt isoleren:

Ventilatie kruipruimte

Heeft u een kruipruimte? Let dan op. Veel kruipruimtes worden namelijk geventileerd via de spouwmuur. Dat is belangrijk, anders kunnen vocht of radongassen in de ruimte blijven hangen en naar uw woonruimte lekken. En dat is schadelijk.

Wanneer u de spouwmuur isoleert, moet u voor de kruipruimte dus nieuwe ventilatiekanalen aanbrengen. Dat kan het isolatiebedrijf voor u doen.

Bestaand isolatiemateriaal in spouw

Zit er al isolatiemateriaal in de spouw? Laat dan controleren of het materiaal nog goed is (niet ingezakt) en of het dik genoeg is (als er dunne platen zijn gebruikt). Op basis daarvan kunt u besluiten om het isolatiemateriaal bij te vullen of om de spouw eerst schoon te maken en dan opnieuw te vullen.

Rommel in de spouw

Puin of cementresten: wanneer er rommel in de spouw zit, is het beter dat dit er eerst uit gaat. Anders vult het isolatiemateriaal niet helemaal en kan er daardoor alsnog vocht in de muur komen. En vocht zorgt voor problemen.

Veel isolatiebedrijven weten hoe de spouw opgeruimd kan worden. Lukt het niet, dan kunt u er beter voor kiezen om de muur van binnen- of buitenaf te isoleren.

Kozijnen checken

Check vooraf even het voegwerk en de waterkering rond de kozijnen, het dak en de goten. Er mag geen regenwater in de spouw komen, want dat geeft vochtoverlast.

Glazuur, dampremmende stenen of verf / glazuur op muur

Zit er waterdamp in de spouw, dan moet dat eruit kunnen. En dat kan niet bij dampremmende stenen, dampremmende verf of glazuur op de buitenmuur. Heeft u dat? Dan is het misschien beter om geen spouwmuurisolatie te doen.

Hou rekening met vogels en vleermuizen

Verschillende vogels (zoals de mus en gierzwaluw) en vleermuissoorten nestelen graag in de spouwmuur van een huis. Bij het isoleren van de muur raken zij hun plekje kwijt. Daar zijn gelukkig wel oplossingen voor. Lees hier wat u kunt doen om te checken of er dieren de muur gebruiken voor wonen en broeden en wat u kunt doen als u toch uw muur wilt isoleren:

Wanneer u uw gevel isoleert, kunt u een deel van de kosten terugvragen via de ISDE-subsidie. Oftewel de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.

15% bij één maatregel

Neemt u één isolatiemaatregel? U krijgt dan 15% van de kosten terug.

30% bij twee of meer maatregelen

Combineert u een isolatiemaatregel met een tweede isolatiemaatregel of een investering in een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting? Dan krijgt u tot 30% van de totale kosten als subsidie terug. Het loont nu dus al de moeite om te checken wat u nog kunt doen en of u kiest voor één of meerdere verbeteringen aan uw huis.

Maak foto’s

Voordat de subsidie wordt uitbetaald moet u foto’s laten zien van wat u heeft gedaan of heeft laten doen. Daarop moet dit zichtbaar zijn:

  • naam
  • merk
  • soort isolatiemateriaal
  • dikte van het isolatiemateriaal

Was u niet aanwezig bij de uitvoering? Dan volstaat een foto van het etiket en een foto van de codering.

Heeft u behoefte aan een specifiek advies over wat er kan in uw huis wat betreft gevelisolatie? Via ons Energieloket kunt u een afspraak maken met een adviseur. 

U kunt hiervoor contact opnemen door te mailen naar energieloket@nijkerk.eu of te bellen naar 033 – 247 22 22.

Ga naar de inhoud