Zoeken

Het supergoed geïsoleerde rijtjeshuis van Anita en Casper

Anita en Casper Drost Campenbuurt Nijkerk

“Verduurzaamd zodat we hier ook lekker wonen als we oud zijn”

Het huis van Anita en Casper Drost in de Campenbuurt werd in 1969 gebouwd. Een bouwperiode waarin huizen maar matig werden geïsoleerd. Maar bij het huis van Anita en Casper is daar inmiddels geen sprake meer van. Stap voor stap is het huis opgeknapt en verbeterd. “Het is hier nu zo comfortabel dat we de hele winter door op blote voeten kunnen lopen. Terwijl onze stookkosten naar beneden zijn gegaan.”

Verduurzaamd voor de toekomst

Over waarom ze hebben verduurzaamd is het stel duidelijk: “We willen hier voor altijd blijven wonen. We hebben er zelf zo’n fijne eigen plek van gemaakt. We willen hier ook kunnen blijven als we oud zijn. Door te verduurzamen hebben we het huis eigenlijk ook meteen toekomstbestendig gemaakt.”

Casper vertelt verder: “Bovendien hebben we inmiddels een kleinzoon. Echt zo’n heerlijk ventje. Door hem sta ik bewuster in het leven. Ik wil dat hij het later ook fijn heeft op deze planeet. Wij dragen daar een beetje aan bij door ervoor te zorgen dat we nu weinig energie gebruiken. Bijkomend voordeel: onze energierekening is heel laag.”

Investeer in je huis!

Dat is dan ook meteen zijn advies aan starters die een huis kopen. “Investeer meteen in het verduurzamen van je huis. Dat verdien je terug in geld én in comfort.” Maar als je niet weet waar je het beste kunt beginnen? Anita: “Laat dan een Energiescan maken via Energieloket Nijkerk. Dat hebben wij ook gedaan.”

De familie Drost is praktisch ingesteld. Casper legt uit: “Mijn schoonvader gaf ons mee: doe ieder jaar iets aan je huis. Onderhoud het sowieso. En als je het geld ervoor hebt: verbeter het. Daarom maken we als gezin ieder jaar in december de plannen voor het komende jaar.”

“Door in het huis te wonen, wisten we wat we wilden verbeteren”

Casper en Anita geisoleerd rijtjeshuis Campenbuurt

 

Verbouwen, sparen, verbouwen

Maar eerst nog even terug naar het begin. Naar dat niet al te best geïsoleerde rijtjeshuis aan de Steenbeek. Waar het gezin zo’n 25 jaar geleden naar naartoe verhuisden, nadat ze het eerst hadden verbouwd. Er kwam een nieuwe keuken, een nieuw toilet, een nieuwe vloer. Daarna was het geld op. En moesten ze weer even sparen. “Niet erg hoor. Want door een poosje in het huis te wonen, kwamen we er ook achter wat we wilden verbeteren.”

Koude zone

En dat werd het raam aan de kant van de tuin. “We misten het buitengedeelte. We wilden meer van de tuin kunnen zien,” vertelt Anita. Daarom besloten ze er een mooie pui in te zetten, met HR ++ glas. Casper: “En kunststof kozijnen. Want ik ben geen klusser. Daar wil ik geen tijd aan spenderen. Wat ik wel wil is comfort binnen en weinig onderhoud buiten.”

“Comfort binnen, weinig onderhoud buiten”

Raamisolatie

De keuze van destijds bevalt goed. “Ja enorm!” reageert Anita enthousiast. “Het oude raam was namelijk een koude zone. Dankzij het HR++glas en de kozijnen zit het echt dicht. Veel minder kou, geen tocht en het geluid van buiten wordt gedempt.” En tegelijkertijd komt er ook voldoende verse lucht in huis. “Via onze open keuken. Daar zit een ventilatierooster boven de buitendeur.”

Warmte buiten houden

De volgende verbetering waar de familie Drost voor spaarde, waren rolluiken bij een aantal ramen boven. “Het huis ligt op het zuiden. De slaapkamers van de kinderen werden in de zomer veel te warm door de zon op de ramen”, vertelt Casper. “We hebben eerst nog reflecterende gordijnen opgehangen, maar dat was niet voldoende. We moesten echt dat zonlicht van buitenaf tegenhouden.”

Met de rolluiken lukt dat. “We hebben toen de ramen en de kozijnen vervangen. En meteen rolluiken laten aanbrengen. Dat scheelt ontzettend veel hitte in de zomer. En in de winter werken ze ook isolerend. Dan houden ze de kou juist buiten.”

Energieloket in beeld

Het huis had inmiddels dus een flinke upgrade gekregen. En december, het jaarlijkse moment om nieuwe plannen te maken, kwam in zicht. Anita: “We wilden weer gaan nadenken over een volgende stap. Per toeval fietsten we toen langs de Energiecaravan van het Energieloket van de gemeente. Dat zette ons op het spoor van de Energiescan.“

“We hebben het advies van de Energiescan overgenomen”

Energiescan van hele huis

Anita en Casper vroegen een Energiescan aan. “We wilden weten wat wij konden doen om te verduurzamen.” Via het Energieloket kwam er een adviseur bij hen thuis die het hele huis onderzocht. “Een vakbekwaam iemand”, vindt Casper. “Hij gaf echt goed advies. We hebben dat advies eigenlijk één-op-één overgenomen en meteen doorgepakt. In een jaar tijd hebben we zowel de vloer als de gevel geïsoleerd, de ramen aan voorkant vervangen en zonnepanelen gelegd.”

Muur, ramen en vloer

De spouwmuur werd volgespoten met isolatiemateriaal. De rest van de ramen werden vervangen met HR++glas. En de vloer werd van onderaf geïsoleerd. “De vloer isoleren ging hartstikke snel,” vertelt het stel. “De woonkamer hoefde niet eens leeg. We mochten alleen zes uur lang niet thuis zijn vanwege de lucht. Maar dat was geen probleem, we zijn gewoon naar ons werk gegaan.” Via de kruipruimte is er een soort schuim tegen de onderkant van de vloer gespoten. “De vloer is nu nooit meer koud.”

deur isolatie Campenbuurt Nijkerk geisoleerde voordeur

Isolerende voordeur

Nu ze toch bezig waren: bij de voordeur tochtte het behoorlijk. Via een warmtescan was goed te zien dat daar veel warmte verloren ging. “Dat vonden we geen fijn idee. Dan zat onze kleinzoon op vloer van de gang met emmers en ballen te spelen en dan kreeg hij het harstikke koud,” vertelt Anita.

“Het tocht nu nergens meer in huis”

Casper: “De voordeur vervangen is voor veel mensen een sluitstuk, want het is duur. Maar we hebben het toch gedaan. We hebben nu nergens meer tocht. Het huis is heerlijk warm. Aan twee radiatoren hebben we genoeg. Dankzij al die isolatie hoeven we zelfs boven niet meer te stoken.”

Eigen energie opwekken

Het huis aangenaam warm houden kost dus steeds minder energie in huize Drost. En de energie die het gezin nodig heeft, wekken ze inmiddels voor een groot deel zelf op met zonnepanelen. “De adviseur van het Energieloket rekende aan de hand van ons verbruik uit wat we ongeveer nodig hebben. Rekening houdend met zowel de zomer als de winter. Hij keek ook meteen waar we panelen konden neerleggen.” 

Casper Drost zonnepanelen rijtjeshuis Campenbuurt Duurzaam Nijkerk

Casper wijst naar boven. “Er liggen er nu zeven op het dak van het huis en vier op het dak van de veranda in de tuin.”

Lening om te verduurzamen

Deze keer had de familie Drost nog niet al het geld gespaard om al die aanpassingen te betalen. Anita: “We hebben gebruik gemaakt van een speciale lening om te verduurzamen, via de gemeente.” Bang om te lenen zijn ze niet legt Casper uit. “Dat vind ik niet zo spannend. Ik kom uit een gezin van ondernemers. Ik weet dat je af en toe moet investeren. En deze lening is veel goedkoper dan een lening bij de bank. De rente is lager.”

Maar lenen kost geld, toch? “Dat klopt. We lossen nu € 146 per maand af. Maar doordat onze rekening voor energie lager is geworden, merken we daar niet veel van. Zodra er financieel ruimte is, gaan we versneld aflossen.”

“We zochten bewust naar lokale bedrijven”

 

Lokale bedrijven

Voor het uitvoeren van deze klussen gingen Casper en Anita op zoek gegaan naar lokale bedrijven. “We keken naar de reviews en vroegen referenties aan bekenden van ons. Dat voelt toch vertrouwder dan een bedrijf van ver weg. Een aannemer uit de buurt komt zijn klanten ook weer tegen bij de bakker. Die zal dus harder zijn best doen om tevreden klanten te hebben. Als er iets niet goed is, komen ze nog een keertje langs.”

Hybride ketel

What’s next? ”Volgend jaar gaan we de ketel vervangen voor een hybride ketel. Nog geen warmtepomp, maar die houden we wel in ons achterhoofd.”

Genoeg redenen om te verduurzamen

Anita en Casper zijn blij met alle duurzame maatregelen die ze hebben genomen. “We hebben nu een veel beter energielabel. En omdat we minder energie nodig hebben, besparen we op onze woonlasten,” zegt Anita.

Casper vult aan: “Bovendien willen we hier blijven wonen. Ook als we oud zijn. En dat kan in een toekomstbestendig huis. Maar los daarvan, we hebben het ook gedaan om een bijdrage te leveren aan het behoud van deze planeet. Het verduurzamen van ons huis hebben we dus gedaan voor onszelf én voor onze kinderen en kleinkinderen.”

2024

Ga naar de inhoud