Regenwateradviseurs

Regenwateradviseurs gratis advies

Gratis advies over het benutten van regenwater

Onze Regenwateradviseurs Lanny Olie en Renée Kleijn geven gratis advies over wat u kunt doen met regenwater in uw tuin. Zoals het afkoppelen van de regenpijp, het opslaan van water, het aanleggen van een wadi of het plaatsen van een groen dak. Soms maakt een kleine stap, zoals een regenton, al veel verschil. Door het schone regenwater op te vangen, kunt u het nuttig gebruiken. Dat is fijn voor uw tuin, goed voor het milieu en het voorkomt overbelasting van het riool tijdens een stevige regenbui.

Wilt u weten wat u kunt doen? Maak dan een afspraak in uw tuin met onze Regenwateradviseurs. Ze komen graag langs om mee te kijken naar de mogelijkheden om slim om te gaan met regenwater in uw tuin. Hun advies is gratis. Het is een service van de gemeente Nijkerk.

Een afspraak maken kan door te mailen of bellen:

Regenwateradviseurs Lanny en RenéeDit zijn onze Regenwateradviseurs Lanny Olie en Renée Kleijn. Zij geven namens de gemeente Nijkerk gratis advies over wat u kunt doen met regenwater in uw tuin. Onder meer door het afkoppelen van de regenpijp. Dat is fijn voor uw tuin, voor het milieu en het voorkomt overbelasting van het riool tijdens een stevige regenbui. U kunt het hele jaar door een afspraak met ze maken.

Regenwater: soms teveel, soms te weinig

“Regenwater is prachtig schoon water. Zonde dus als dat wegstroomt in het riool,” vinden Lanny Olie en Renée Kleijn. Ze leggen uit waarom: “Aan de ene kant hebben we tijdens stevige regenbuien te maken met wateroverlast en overstroomt het riool. Aan de andere kant hebben we een tekort aan water tijdens warme, droge perioden. Dan gebruiken mensen drinkwater uit de kraan om de tuin te sproeien. Dat kan anders. Wateroverlast door hevige regen kunnen we voor een deel voorkomen en het water zelf kunnen we benutten!”

Niet in het riool, maar in de bodem

Regenwater kan niet door tegels heen, waardoor het water naar het riool stroomt. “Met veel groen in de tuin zakt water vanzelf in de bodem,” vertellen de Regenwateradviseurs. “Naast de tuin kunt u ook een dak vergroenen, met plantjes erop. Die vangen de regen op en houden het water lang vast, tot wel zes weken lang.” Groen rond het huis heeft trouwens nog meer voordelen. Het geeft verkoeling in de zomer en het is fijn voor de biodiversiteit.

Regenwater bufferen

Planten hebben natuurlijk ook water nodig. En in een langere droge periode hebben ze zelfs wat extra nodig. “Mede daarom adviseren wij om de regenpijp af te koppelen. Zo kun je regenwater opvangen of op een handige manier de tuin in leiden, zodat je tuin lekker groen blijft.” Lanny en Renée zijn experts in afkoppelen van regenpijpen. “Dat klopt. We kunnen echt van alles vertellen over bladscheiders, overloopstukken, regentonnen en beekloopjes. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het echt niet. We helpen mensen er graag bij.”

Afspraak in uw tuinGratis advies Regenwateradviseurs gieter regenwater opvangen tuin

Er is nog veel meer mogelijk en ook daar kunnen de Regenwateradviseurs meer informatie over geven. Bent u benieuwd wat u kunt doen? Maak een afspraak bij u in de tuin met onze Regenwateradviseurs. Bel Lanny (06 – 58 07 61 83) of Renée (06 – 48 51 88 93) of mail naar regenwateradviseur@nijkerk.eu. U kunt het hele jaar door een afspraak met ze maken, ook als het regent!