Zoek

Warmtepomp

Warmtepomp huis duurzaam verwarmen koelen elektrisch klimaat energieneutraal comfort

Elektrisch verwarmen zonder aardgas

Een warmtepomp is een milieuvriendelijk systeem om uw huis mee te verwarmen. Hierbij gebruikt u elektriciteit in plaats van aardgas. Waarmee u warmte uit de lucht, uit de grond of uit het grondwater omzet in bruikbare energie.

Duurzame verwarming

Warmtepomp huis duurzaam verwarmen koelen elektrisch klimaat energieneutraal

Met een warmtepomp heeft u geen aardgas meer nodig om uw huis te verwarmen en dat is goed voor het klimaat. Want bij de verbranding van aardgas komt CO₂ vrij en dat doet de temperatuur van de aarde stijgen. En elektriciteit kunnen we juist duurzaam opwekken.

De volledig elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van uw huis en al uw warme water in de badkamer en keuken. Als u daarnaast ook nog elektrisch gaat koken, woont u volledig zonder aardgas. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd.

De hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met uw cv-ketel. Deze warmtepomp zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis. Als het een erg koude dag is, dan springt de cv-ketel bij zodat u toch warm water in de badkamer en keuken heeft. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.

De ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.

Nog meer informatie

Lees hier nog meer over de verschillende soorten warmtepompen.

ISDE-subsidie

Wanneer u een warmtepomp aanschaft kunt u hiervoor een overheidssubsidie (ISDE) krijgen. Deze subsidie geldt zowel voor woningeigenaren als voor ondernemers. Let op: daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Lees hier meer over de voorwaarden van deze subsidie voor een warmtepomp. Het aanvraagformulier vindt u hier.

 Nijkerk

Heeft u nog niet voldoende budget? Dan kunt u gebruik maken van de Toekomstbestendig Wonen Lening van de gemeente. U leent dan betrouwbaar, boetevrij en tegen een zeer lage rente geld van de gemeente Nijkerk.

Lees hier hoe u de Toekomstbestendig Wonen Lening kunt aanvragen.

Of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van een warmtepomp hangt af van het soort  warmtepomp en van u woning. Check daarom altijd vooraf bij de gemeente. Dat kan via het Omgevingsloket.

Let op waar u de buitenunit van de warmtepomp plaatst. De buitenunit maakt namelijk geluid. En om overlast te voorkomen, heeft de overheid daar regels voor opgesteld.

Maximaal aantal decibellen

De hoeveelheid geluid mag op de erfgrens niet meer dan 40 dB in de nacht en 45 dB overdag zijn.

Kies de juiste warmtepomp

  • Het vermogen van de warmtepomp moet bij uw huis passen. Hoe meer vermogen, hoe meer geluid hij maakt. Kijk goed hoeveel vermogen echt nodig is.
  • Check het geluidsvermogen van de warmtepomp. Die kunt u vinden op het energielabel van de pomp. Een goede installateur kan u vertellen wat dat betekent voor het geluidsniveau op een bepaalde afstand.
  • Bij een warmtepomp met een nachtinstelling, kunt u de warmtepomp ’s nachts op een lager vermogen laten draaien. Dan maakt hij minder geluid.
  • Isoleer! Want dan kan uw huis lage-temperatuurverwarming aan. En werkt de warmtepomp efficiënter en stiller.
  • Kies voor een buffervat. Door warmte te bufferen kan de warmtepomp langer op een laag toerental draaien. In plaats van uit of op vol vermogen. Met een buffervat is de warmtepomp stiller en gaat hij ook langer mee.

Kies de juiste plek

  • Hoe verder de warmtepomp van uw huis en dat van de buren staat, hoe kleiner de kans op geluidsoverlast. Maar let op: door langere leidingen is het rendement lager.
  • Een buitenunit is zwaar. De ondergrond moet daarom stabiel en stevig zijn.
  • Wilt u de warmtepomp op een plat dak zetten? Zorg dan voor trillingsdemping. En zorg dat de uitblaasopening niet op een gevel gericht staat.
  • Wilt u de buitenunit aan een gevel of op een balkon hangen? Ook dan is trillingsdemping erg belangrijk.
  • De installateur kan voorkomen dat trillingen van de leidingen op de woning overgaan. Want als dat gebeurt, kan zelfs een buitenunit die verder weg is  geplaatst binnen voor overlast zorgen.
  • Tegels en stenen weerkaatsen geluid. Hoe vrijer de unit staat, hoe minder geluid er wordt weerkaatst.
  • Komt de buitenunit in de tuin? Mooi zo, want beplanting zorgt voor veel minder kaatsend geluid. Dus haal wat tegels eruit in de tuin en zet planten erin.
  • Let wel op dat de buitenunit niet overgroeid of vervuild raakt. En goed bereikbaar is voor onderhoud.
  • Er bestaan geluidswerende kasten. Dat neemt wel flink wat extra ruimte in en het kost ook wat. Maar de buren zullen er blij mee zijn.

Isolatie

Zorg eerst dat uw huis goed is geïsoleerd, zodat de warmte binnen blijft. Anders heeft u alsnog veel elektriciteit nodig om uw huis comfortabel warm te krijgen.

Geluid

Sommige warmtepompen maken geluid. Hoeveel, dat varieert per model. Er bestaan wel omkastingen die het geluidsniveau verlagen. Hou bij het plaatsen van de buiten-unit (bij de hybride en volledige warmtepomp) rekening met het geluid, zodat uzelf en de buren er zo min mogelijk last van hebben.

Het huis wordt langzamer warm

De pomp verwarmt op een lage temperatuur. Dat is lekker energiezuinig, maar daardoor duurt het wel langer om het huis op te warmen. Om het comfortabel te houden moet uw verwarming daarom ook in het stookseizoen altijd aanstaan, ook in de nacht. Het is dus zinvol om zo weinig mogelijk warmte te verliezen. Isoleer daarom de woning goed, voordat u aan de warmtepomp gaat. Energielabel B is over het algemeen voldoende.

Warmtepomp kan ook verkoelen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die tijdens erg warme dagen, waar we steeds meer mee te maken krijgen, juist uw huis kunnen koelen. Doordat ze koud water door de vloerverwarming laten stromen. Lees er hier meer over.

Zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen heeft, kunt u zelf de energie opwekken waarmee de warmtepomp uw woning verwarmt. Of in warme periodes verkoelt.

Ruimte

Een warmtepomp en alle onderdelen die daarbij horen nemen ruimte in beslag in huis. De hybride en volledige warmtepomp hebben ook nog en een buiten-unit.

warmtepomp buitenunit duurzaam nijkerk aardgasvrij wonen elektrisch

“Lage vaste lasten en altijd aangenaam warm in huis.”

Duurzame Nijkerker Larinda warmtepomp aardgasvrij zonder aardgas

Lees hier het verhaal van Larinda over haar warmtepomp.

“Gasverbruik, CO2-uistoot én energierekening lager.”

Verhaal luchtwarmtepomp Arjan van Slooten

 

Lees hier het verhaal over de luchtwarmtepomp van Arjan.

Ga naar de inhoud