Zoek

Kevin en Mendi wonen energieneutraal

Verhaal Kevin Mendi en dochter voor hun energiezuinige huis

Duurzaam en super comfortabel

Het kwam eigenlijk door de cv-ketel. Die kwam nog uit 1970 en moest dus worden vervangen. Dat wilden ze meteen goed doen en toen kwam van het één het ander. Nu wonen Kevin en Mendi uit Nijkerk samen met hun drie kinderen in een superfijne, comfortabele en zeer duurzame gezinswoning. “We zijn blij dat we het zo hebben gedaan.”

Gezinswoning voor de lange termijn

In 2018 kochten Kevin en Mendi van den Broek via een veiling een hoekwoning. “Een onbewoonbaar verklaarde bouwval,” licht Mendi toe. Daar wilden zij hun droomhuis van maken. Een huis waar hun drie kinderen in opgroeien en zij oud in kunnen worden.
“In eerste instantie waren we eigenlijk helemaal niet bezig met verduurzamen. We wilden ons huis gewoon goed verbouwen,” vertelt Mendi. “Maar toen we ons verdiepten in materialen en technieken kwamen we er snel achter dat verduurzamen de beste optie is. Zeker voor de lange termijn.”

“Toen we eenmaal begonnen, bleek dat verduurzamen echt de allerbeste optie is”

Pittig prijskaartje

Aan verduurzamen hangt wel een flink prijskaartje. “Dat klopt,” zegt Kevin. “Met het oog op de toekomst besloten we om ons huis alvast los te koppelen van aardgas. Dus in plaats van een nieuwe cv-ketel voor een warmtepomp te gaan. Dat betekende wel dat we het huis heel goed moesten isoleren. Want het tochtte aan alle kanten en had energielabel F. Dan heeft een warmtepomp geeneens zin.” Na flink wat rekenwerk – wat kost het, wat levert het op – en een paar keer diep ademhalen besloten Kevin en Mendi de sprong te wagen. Ze kozen voor duurzaam, kwaliteit en de lange termijn.

Aanvullende lening

De koopprijs van de woning was vanwege de slechte staat laag en daardoor hadden Mendi en Kevin een behoorlijk budget om te verbouwen. Maar dat bleek niet genoeg. “We wilden niet beknibbelen op kwaliteit, want ook bij verduurzamen is goedkoop uiteindelijk duurkoop,” vertelt Kevin. Daarom besloten ze om naast een hypotheek met bouwdepot ook € 25.000 te lenen via de Duurzaamheidslening  (tegenwoordig de Toekomstbestendig Wonen Lening) van de gemeente. “Ook hierbij hebben we zitten rekenen. Als de energie-rekening onder de € 70 per maand zou blijven, konden we deze lening makkelijk terugbetalen. En wat blijkt, dankzij alle duurzame maatregelen is onze energierekening uiteindelijk € 12 in de plus. We verdienen eraan in plaats van dat het ons geld kost! Dus die lening is geen enkel probleem.”

Warmte (en koelte) hergebruiken

Verhaal Kevin Mendi WTWMet vijf man wonen en toch zo weinig energie verbruiken, hoe krijg je dat voor elkaar? “Naast de warmtepomp hebben we Balansventilatie, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). Dat scheelt tot wel 90% in het energieverbruik,” vertelt Kevin. Bij balansventilatie wordt de frisse lucht die van buiten naar binnen gaat (ingaande lucht) door de warme lucht die van binnen naar buiten gaat (uitgaande lucht) eerst tot 19 graden verwarmd voordat het in het huis wordt geblazen. Zo hoeft de warmtepomp niet hard te werken en gaat er bijna geen energie verloren.

“En in de zomer draaien we het om,” vertelt Mendi. “Dan loopt er koud water door de vloerverwarming en hebben we een heerlijk koel huis. Dankzij de warmtepomp en goede isolatie hebben wij ’s zomers geen airco nodig.”

"In de winter is het comfortabel warm, in de zomer is het heerlijk koel"

Hoe voelt duurzaam wonen?

“Het is echt zo comfortabel,” aldus Kevin. “We hebben nergens tocht in huis, de temperatuur is constant prettig en de energierekening is laag. Bovendien is hierdoor de waarde van ons huis fors gestegen. Het levert echt wat op, het is de investering meer dan waard geweest.”

Advies aan andere verduurzamers

Kevin en Mendi, die ooit als leek aan hun verbouwing begonnen, zijn inmiddels ervaringsdeskundigen op het gebied van verduurzamen en energieneutraal wonen. Ze hebben nog wel wat tips voor iedereen die zijn huis wil verduurzamen:

  • Kevin: “Ga je verduurzamen, dan is isoleren altijd de eerste stap. Isolatie merk je meteen en is altijd rendabel omdat je minder energie verbruikt. Ook als je rendement wilt hebben van je zonnepanelen en/of een warmtepomp, zorg dan eerst dat je huis goed is geïsoleerd.”
  • Mendi: “Ga voor kwaliteit. Laat je niet afschrikken door het prijskaartje en wees niet bang om daar een bouwdepot of de Toekomstbestendig Wonen Lening voor af te sluiten. Kwalitatieve techniek lijkt aan de voorkant duur, maar levert op de lange termijn meer op. Het verdient zichzelf terug.”
  • Mendi: “Lees heel goed de voorwaarden van subsidieregelingen. Wij zijn een flink bedrag misgelopen doordat we te laat waren voor de eerste termijn van een subsidiepot en te vroeg voor de volgende ronde. Dat was echt heel erg balen.”
  • Kevin: “Neem de tijd om je te informeren. Wij hebben ons ingelezen op internet en zijn naar verschillende informatiebijeenkomsten geweest. We hebben meerdere aannemers om advies en offertes gevraagd. En voordat we een warmtepomp kozen heeft onze installateur doorgerekend welke isoleerwaarde we nodig hadden bij de verschillende warmtepompen.”
Ga naar de inhoud