Zoek

Binnengevelisolatie

Gevelisolatie vanaf binnen buitenmuurisolatie

Buitenmuur vanaf binnen isoleren

U kunt uw buitengevel ook van binnenuit isoleren. De muren worden dan wel wat dikker, dus u levert wat ruimte in. Maar wanneer u geen spouwmuur heeft of de buitenkant van de woning niet mag veranderen, is dit een hele goede oplossing. U kunt er flink wat energiekosten mee besparen.

Voorzetwand met isolatiewol

Bij deze methode bouwt u in een raamwerk laagjes op van vochtregulerende folie, isolatiewol, dampremmende folie en gipsplaten. Let op: als de muur vochtproblemen heeft, moet u dat eerst oplossen. Bijvoorbeeld door de muur van buitenaf te impregneren.

Warmtereflecterende folie

U kunt ook twee of meer lagen warmtereflecterende folie spannen tegen de muur. Dat doet u met afstandhouders, voor telkens 2 cm luchtspouw. Vervolgens werkt u het af met een gipsplaten voorzetwand op houten latten of metal studs. Deze manier van isoleren kan ook met een multifolie kant-en-klaarpakket.

Kant-en-klare panelen

Kant-en-klare panelen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn snel te monteren. Ze zijn al voorzien van een dampremmende laag, met daaroverheen een gipsplaat. Plaats deze isolatieplaten op de muur tegen een verticale isolatiestrook. De strook tussen de muur en isolatieplaten voorkomt koudebruggen en zorgt voor een kleine spouw tussen muur en isolatiemateriaal.

Isolatieblokken

Dit zijn blokken, gemaakt van cellenbeton of hennep, die u tegen de muur kunt aanlijmen. Cellenbeton- of hennepblokken zijn qua isolatiewaarde minder goed dan traditionele isolatiematerialen zoals steenwol of PIR platen.

Houtwolplaat

In plaats van kunststof isolatiemateriaal kunt u ook kiezen voor houtwol. Het is milieuvriendelijk materiaal dan lang meegaat. Bovendien werkt het erg goed tegen schimmel en vocht en is brandwerend.

Houtwolplaten bevestigd u aan de muur met schroeven. Daaroverheen kunt u het afwerken, bijvoorbeeld met leemstuc.

Schimmel en vocht

Check voordat u begint of er schimmel of vocht in de muur zit. Zwarte plekken en oppervlakkige vochtplekken kunt u gewoon isoleren. Maar gele plekken of stucwerk dat los laat is een teken dat er meer aan de hand is. Los dat eerst op voordat u overgaat op isoleren. Want nat isolatiemateriaal verliest zijn isolatiewaarde.

Stopcontacten en leidingen

Hou rekening met de stopcontacten en leidingen. Soms kan het handig zijn om die eerst te verplaatsen. Stopcontacten kunt u naar voren brengen. Let daarbij op dat u de plekken waar de kabels door de voorzetwand komen luchtdicht afdicht met tape.

Radiatoren

Komt er een radiator aan de muur hangen, dan moet u de voorzetwand op die plek verstevigen. Dat kunt u doen door op de plek waar de radiator aan de muur vast zit rechtopstaande balkjes te plaatsen. Deze moeten even dik zijn als het raamwerk van latten of stalen profielen. De gipsplaten of OBS-platen komen tegen deze balkjes en het raamwerk aan. De bevestiging van de radiator schroeft u door de voorzetwand vast in het balkje.

Ramen en deuren

Wanneer de muur in de kamer dikker wordt, komen ramen en deuren dieper te liggen. De kozijnen moeten daarom waarschijnlijk worden aangepast.

Bescherm uzelf tegen jeuk en hoest

Gaat u werken met glas- of houtwol? Dat kan jeuk geven en wanneer u inademt kunt u ervan gaan hoesten. Bescherm uzelf met een stofkapje, veiligheidsbril, handschoenen en overall met lange mouwen.

Zet tijdens het werken het raam open. En maak de werkplek schoon met een stofzuigen en/of dweil als u klaar bent.

Wanneer u uw gevel isoleert, kunt u een deel van de kosten terugvragen via de ISDE-subsidie. Oftewel de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.

15% bij één maatregel

Neemt u één isolatiemaatregel? U krijgt dan 15% van de kosten terug.

30% bij twee of meer maatregelen

Combineert u een isolatiemaatregel met een tweede isolatiemaatregel of een investering in een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting? Dan krijgt u tot 30% van de totale kosten als subsidie terug. Het loont nu dus al de moeite om te checken wat u nog kunt doen en of u kiest voor één of meerdere verbeteringen aan uw huis.

Maak foto’s

Voordat de subsidie wordt uitbetaald moet u foto’s laten zien van wat u heeft gedaan of heeft laten doen. Daarop moet dit zichtbaar zijn:

  • naam
  • merk
  • soort isolatiemateriaal
  • dikte van het isolatiemateriaal

Was u niet aanwezig bij de uitvoering? Dan volstaat een foto van het etiket en een foto van de codering.

Heeft u behoefte aan een specifiek advies over wat er kan in uw huis wat betreft gevelisolatie? Via ons Energieloket kunt u een afspraak maken met een adviseur.

U kunt hiervoor contact opnemen door te mailen naar energieloket@nijkerk.eu of te bellen naar 033 – 247 22 22.

Ga naar de inhoud