Zo gebruikt u echt de energie die u zelf opwekt
Tips bij het leggen
Tip: leg ze in verschillend richtingen
Zonnepanelen hoeven niet allemaal op het zuiden te liggen. Om zo gunstig mogelijk op te wekken, wil je eigenlijk de hele dag benutten. Panelen die op het zuiden zijn gericht, pieken rond het middaguur. Panelen op het oosten leveren in de ochtend de meeste stroom. Zonnepanelen op het westen wekken aan het eind van de dag veel stroom op.
Tip: bij thuiswerken op het zuiden
Wanneer u voornamelijk thuiswerkt, gebruikt u de hele dag stroom. Dan is het wel gunstig om (de meeste van) uw panelen op het zuiden te leggen.
Tips bij het gebruiken
Tip: gebruik de stroom overdag
Vergeet de daluren. Zonnepanelen wekken alleen overdag stroom op. Het is daarom handig om dan ook de meeste stroom te gebruiken. Want dan gebruikt u echt de stroom die u zelf heeft opgewekt.
Tip: benut de piekmomenten
Zonnepanelen wekken de meeste stroom op tussen 11.00 uur en 15.00 uur.
Tip: overdag wassen en drogen
Benut de zonuren en zet vanaf nu overdag de vaatwasser, wasmachine of droger aan.
Tip: hou het weerbericht in de gaten
Is het vandaag bewolkt, maar komt morgen de zon door? Laat de was dan nog een dagje liggen. En plan het op een moment dat de panelen veel stroom opleveren.
Tip: programmeer uw huishoudelijke klussen
Veel apparaten – zoals de vaatwasser, wasmachine – kunt u instellen op een ‘uitgestelde start’. U kunt daarmee programmeren wanneer het apparaat aan moet gaan. Hou daarbij rekening met hoe lang een programma duurt. Plan de start en het einde tussen 11.00-15.00 uur.
Tip: niet alles tegelijk
Zet de apparaten om beurten aan. Anders loopt u het risico dat u alsnog net iets meer stroom verbruikt dan u zelf opwekt.
Tip: laad overdag de fiets of auto op
Rijdt u elektrisch? Laad dan uw fiets of auto dan zoveel mogelijk overdag op.
Tip: programmeer de boiler
Heeft u een elektrische boiler of warmtepompboiler, stel dan de timer zo in dat de boiler overdag opwarmt. Zo gebruikt u de energie van uw eigen zonnepanelen in plaats van aardgas.
Tip: ga elektrisch koken
Heeft u nog een gasfornuis, vervang deze dan voor een elektrische kookplaat. Dan gebruikt u stroom is plaats van gas. Stroom die u zelf heeft opgewekt. En niet meer gas waarvoor u flink moet betalen. Gas is trouwens niet alleen slecht voor het klimaat. Op gas koken is ook nog eens veel slechter voor de luchtkwaliteit en de gezondheid in huis dan elektrisch koken.
Tip: vervang apparaten die op benzine lopen
Heeft u nog een grasmaaier of een heggenschaar die benzine gebruikt? Vervang die voor elektrische apparaat. Een stuk minder vervuilend. En het zijn klussen die u toch bij daglicht doet.
Tip: voorkom sluipverbruik
Veel apparaten gebruiken ook een beetje stroom wanneer je ze niet gebruikt. Ook ’s nachts, wanneer de zonnepanelen geen energie opwekken. Dat betekent dat je stroom uit het net nodig hebt. Voorkom dit sluipverbruik en zet apparaten echt uit in plaats van in stand-by.
Beruchte sluipverbruikers zijn de televisie, computer, printer, muziekinstallatie, keukenapparaten, decoders en opladers zoals van de telefoon en tandenborstel.