Zoeken

Tips afval scheiden na barbecue

Barbecue bbq groente vega vegetarisch afval

Gooi het afval in de juiste bak!

Bij mooi weer lonkt natuurlijk de barbecue. Het is ook lekker en gezellig om buiten te koken en te eten. Uitgegeten? Zorg dan dat de resten in de juiste container komen.

Restjes eten

Niet alles op gekregen? Kijk wat u morgen nog kunt eten of vries het in. Wat u verder overheeft aan salade, stokbrood, gegrilde groente, kaasjes, stukjes vlees en sauzen mag in de gft-container. Van gft wordt compost gemaakt. 

Satéprikkers en ijsstokjes

Houten satéprikkers en ijsstokjes zijn niet geschikt om compost van te maken. Daarom kunnen ze niet bij het gft-afval, maar mogen in de bak voor restafval.

Brikettes, kooltjes en as

As en de resten van brikkettes en kooltjes zijn niet herbruikbaar omdat ze schadelijke stoffen kunnen bevatten. Gooi het daarom niet bij het gft-afval of op de composthoop. Maar doe het bij het restafval.

Papieren servetjes

Van papieren servetjes die gebruikt zijn, kan niet opnieuw papier worden gemaakt. Restafval dus. Zijn ze nog schoon? Dan mag het in de papierbak. Maar u kunt het natuurlijk ook bewaren voor een volgende keer.

Handige tips

  • Eten weggooien is zonde. Koop en bak daarom niet meer dan u op kunt.
  • Gebruik herbruikbare borden, bekers en bestek. Wegwerpservies is alleen maar nog meer afval. En voor het produceren, verpakken en vervoeren zijn veel grondstoffen en energie nodig.
  • Servetten van textiel kunnen gewoon de was in.

Handige app

Wilt u altijd weten in welke bak uw afval mag? Download dan de app Afval in Nijkerk. Daarin zit de afvalwijzer. Tik bovenin het product dat u weg wilt gooien en u heeft meteen antwoord op de vraag waar het bij hoort.

Ga naar de inhoud