Zoeken

Wonen zonder aardgas

Wonen zonder aardgas elektrisch koken duurzaam keuken

Transitie naar aardgasvrij wonen

Om klimaatneutraal te worden gaat Nederland, en dus ook Nijkerk, op den duur van het aardgas af. Om te kunnen wonen zonder aardgas komen er nieuwe oplossingen voor koken, verwarmen en voor warm water.

Dat is een hele transitie. Gelukkig hoeft dat niet in één keer. Maar gaat u de komende jaren iets verbouwen aan uw huis? Hou hier dan rekening mee en kies voor maatregelen die uw huis verduurzamen. U kunt bijvoorbeeld verduurzamen door energie te besparen en door het duurzaam op te wekken. Zo maakt u uw huis stap voor stap duurzaam en transitie-gereed. Uiteindelijk moet Nijkerk in 2050 volledig energieneutraal zijn.

  • Check de isolatie van uw woning, bijvoorbeeld met deze online isolatiecheck
  • Verbeter de isolatie van uw woning
  • Check en verbeter de ventilatie. Het is belangrijk dat schone lucht kan binnenkomen en vervuilde lucht wordt afgevoerd
  • Check de radiatoren. Kunt u met deze radiatoren lage temperatuur aan?
  • Ga elektrisch koken
  • Vervang uw cv-ketel door duurzame verwarming

Lees hier een uitgebreider stappenplan richting aardgasvrij.

 

Veel huizen worden verwarmd door een cv-ketel die draait op aardgas. In de toekomst zal uw huis zonder aardgas verwarmd moeten worden. Daarvoor kunt u nu al voorbereidingen treffen. Een eerste logische stap is bijvoorbeeld isoleren.

Is uw huis slecht geïsoleerd?

Dan is het slim om te beginnen met isoleren. Daardoor ontsnapt er minder warmte en heeft u minder energie nodig om uw huis op een comfortabele temperatuur te houden.

Is uw huis redelijk geïsoleerd?

Wanneer uw huis redelijk is geïsoleerd, kunt u alvast de HR-ketel combineren met een hybride warmtepomp. U hebt dan al een stuk minder aardgas nodig. En dat scheelt op de gasrekening. Tot en met 31 december 2020 kunt u hiervoor een subsidie van de overheid aanvragen.

Is uw huis (zeer) goed geïsoleerd of bouwt u het nieuw?

Bij zeer goede isolatie kunt u uw huis verwarmen met een warmtepomp. Deze pomp haalt warmte uit de bodem, de lucht of uit grondwater. Met een warmtepomp verwarmt u elektrisch.

Op termijn zult u niet meer op gas kunnen koken. Dus wanneer u toe bent aan een nieuw fornuis, kies dan voor elektrisch koken. Bijkomend voordeel: elektrisch koken is zuiniger én veiliger dan koken op aardgas.

Ook voor warm water moet een andere oplossing komen als we op den duur van het gas af gaan. Een goede optie is een zonneboiler. Hierbij verwarmt de zon het water dat vervolgens wordt opgeslagen in een geïsoleerd vat.

Andere mogelijkheden zijn een elektrische doorstromer (soort elektrische geiser) of een elektrische boiler. Deze apparaten zijn ook goed te combineren met een zonneboiler.

Voor het aanschaffen van een zonneboiler kunt u subsidie krijgen.

Bent u toevallig nu al toe aan een verbouwing of het vervangen van uw ketel? Wilt u weten wat op dit moment voor u verstandig is met oog op het aardgasvrij wonen? Lees hier wat verstandig is bij het vervangen van uw ketel. Daarnaast is een absolute no regret maatregel het isoleren van uw woning. 

Neem contact op met het Energieloket voor verder vrijblijvend advies.

Met Geen Spijt Maatregelen bedoelen we duurzame maatregelen die sowieso handig en prettig zijn. Omdat ze uw wooncomfort verhogen en uw energieverbruik verlagen.

Hierbij een voorbeeld van Geen Spijt Maatregelen voor verschillende woningen:

Geen spijt maatregelen Duurzaam Nijkerk-afbeelding

Er zijn meerdere subsidies en financiële regelingen die u op weg helpen bij het nemen van duurzame maatregelen richting aardgasvrij wonen. Zoals de Toekomstbestendig Wonen Lening van de gemeente of de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) en de subsidie duurzame energie (ISDE) .

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies? Dan kunt u gratis contact opnemen met ons Energieloket

Kan ik gebruik maken van een warmtenet in Nijkerk?

In slechts enkele wijken in Nijkerk liggen warmwaterbuizen die geschikt zijn om huizen mee te verwarmen. De gemeente probeert in kaart te brengen waar dit mogelijk is.

Kan ik gebruik maken van biogas (groengas) in Nijkerk?

Groen gas is beperkt beschikbaar. Biogas zal vooral gebruikt worden in situaties waar weinig andere opties zijn. Denk hierbij aan buitengebieden, historische stadscentra en monumentale panden waar het lastiger is om veel te verbouwen en over te gaan op andere manieren van verwarmen. De gemeente werkt op dit moment aan de Transitievisie Warmte en daarom onderzoeken welke opties er waar zijn in Nijkerk en war daarbij de beste keuze is.

Ik heb nu een nieuwe ketel nodig. Heeft dat nog zin?

Het duurt nog wel even voordat Nijkerk helemaal geen aardgas meer gebruikt. U kunt dus nog gerust een nieuwe ketel aanschaffen. De meeste ketels zijn hybride en dus geschikt om straks van gas over te stappen op een andere bron.

Wat kan ik met infrarood panelen?

Infrarood panelen kunnen een energiezuinige keuze zijn als bijverwarming op een bepaalde plek (bijvoorbeeld de zithoek), of in ruimtes die u kort of weinig gebruikt (bijvoorbeeld de badkamer of een werkplek op zolder die u verder niet verwarmt). Lees hier meer over infrarood panelen.

Nog meer informatie

De website HIER geeft nog meer informatie die handig kan zijn wanneer u zich wilt voorbereiden (zelf of samen met uw buurt) op aardgasvrij wonen in de toekomst.

Wat is groen gas

Groen gas wordt gemaakt door mest, gft en ander organisch afval in een vat te laten vergisten. Tijdens dit vergistingsproces komt methaan vrij, ook wel biogas genoemd. Biogas heeft een andere samenstelling en kwaliteit dan aardgas. Voor het toegevoegd kan worden aan het gasnet wordt het eerst opgewaardeerd tot groen gas. Het groene gas kan in huis gebruikt worden voor verwarmen en koken.

Hoe duurzaam is groen gas

Groen gas is een beter alternatief dan aardgas omdat de herkomst van het gas duurzaam is. Als planten groeien nemen ze CO2 op uit de lucht. Dezelfde CO2 komt weer vrij bij de verbranding van groen gas. Zo wordt er geen extra CO2 toegevoegd aan de lucht. Groen gas is daarom energieneutraal en beter voor het klimaat.

Groen gas in huis

Groen gas is in het gasnet niet te onderscheiden van aardgas. Om deze reden zijn er certificaten beschikbaar die duidelijk maken dat je ook écht groen gas koop. Groen gas kan op drie manieren in huis worden gebruikt: met HR-ketels, hybride warmtepompen en als bijverwarming voor warmtenetten. In huis zijn er geen grote aanpassingen nodig. De radiatoren, cv-ketel en het gasfornuis kunnen blijven staan.

Waarom stappen we niet allemaal over op groen gas?

Er is helaas niet genoeg groen gas beschikbaar voor heel Nederland. Daarnaast is het nog harder nodig als groene brandstof in de industrie. Het kan een tijdje duren voor het beschikbaar is. Er zijn wel andere vormen van duurzaam gas in ontwikkeling.

De voordelen

  • Groen gas is duurzaam
  • Er zijn geen grote maatregelen nodig in huis
  • Het kan gebruikt worden in historische stadscentra en monumentale panden

De nadelen

  • Het is duurder dan aardgas
  • Er is weinig biogas beschikbaar
  • Groen gas is ook nodig voor transport, de industrie en de electriciteitsvoorziening

Nijkerk wordt niet in één keer aardgasvrij. Dat gaat stap voor stap. De gemeente heeft daarom de Transitievisie Warmte opgesteld.

Ga naar de inhoud