Zoeken

Hans woont energieneutraal

Hans Gelauff woont energieneutraal duurzame Nijkerker

“Het is de investering meer dan waard”

Vroeger verbouwde Hans Gelauff de huizen waar hij in woonde om ze mooier te maken. Maar toen hij en zijn vrouw de unieke kans hadden om een volledig nieuw huis te bouwen, zette de architect hem op het spoor van duurzaam wonen. “Ik wist eerst nog niet helemaal wat dat inhield.” Maar dat is nu anders, want Hans woont inmiddels energieneutraal. “En dat is heel prettig. Heel comfortabel. Gezond. En ik vind het een fijn gevoel dat we een bijdragen aan een leefbare wereld door zo te wonen.”

Energierekening van niks

Het is een opvallend huis, aan een mooi laantje in Hoevelaken. Een houten buitenkant, een warme binnenkant en een altijd groene tuin. Er is op alle fronten heel goed over nagedacht. De woning is dan ook energieneutraal. Hans: “Ondanks dat het groot is, hebben we maar weinig energie nodig. En wat we nodig hebben, wekken we zelf op. Onze energierekening is nul euro.”

“Onze energierekening is nul”

Isolatie en ventilatie

Warm of koud weer, de buitentemperatuur kan het huis bijna niet binnendringen. De muren zijn zeer goed geïsoleerd, het dak heeft zowel aan de onder- als bovenzijde isolatie, de ramen zijn van drie dubbel glas en de kozijnen sluiten hermetisch. “Daarom is er ook over de ventilatie goed nagedacht. Want er moet altijd frisse lucht naar binnen komen.”

Hans wijst de onopvallende ventilatieroosters aan. “Aan die kant wordt de gebruikte lucht afgezogen. En daarboven komt verse lucht binnen. De filters verschoon ik één keer per jaar en dan zijn ze pikzwart. Allemaal fijnstof dat vooraf uit de lucht is gefilterd.”

Warmte slim hergebruiken

Die schone lucht wordt trouwens op een slimme manier opgewarmd. Dankzij het ventilatiesysteem met WTW: warmteterugwinning. De warmte van de lucht die wordt afgevoerd, wordt gebruikt om de verse lucht alvast een beetje op te warmen. Hans: “De warmte wordt dus hergebruikt. Zo kost het verwarmen van het huis nauwelijks energie.”

Luchtwarmtepomp

Daar helpt de luchtwarmtepomp ook bij. Daar is de vloerverwarming op aangesloten. “De luchtwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Zelfs als het heel koud is, weet dat apparaat er warmte uit te halen,” vertelt Hans. De buitenunit staat midden op het dak. “Omdat ons dak uit 30 cm beton bestaat, horen we daar niks van.”

36 zonnepanelen

Daarnaast liggen er 36 zonnepanelen bovenop het huis. “Die wekken zoveel energie op, dat we veel kunnen terug leveren aan het net. Dat levert dus zelfs geld op.” Hans gaat verder: “Maar die salderingsregeling gaat veranderen. Daarom ben ik nu op zoek naar een manier om opgewekte energie op te slaan. Dat zit eraan te komen.”

Warmte buiten houden

Tot zover de warmte binnen houden. In de zomer wil je de warmte soms juist buiten houden. “We hebben hoge ramen, van vloer tot plafond. Als daar de zon op zou staan, zou het heel warm worden,” vertelt Hans. “Maar het huis is zo gebouwd, dat de overhang de zon tegenhoudt. De ramen hebben dus altijd schaduw.” Daarnaast is de tuin groen. “Want dat geeft ook koelte. En bij veel regen, zakt het water makkelijk in de grond.”

Verduurzamen? Doe het

Hans is helemaal om. “Je huis verduurzamen is geen stap terug, het juist een stap vooruit.” Het kost wel geld, en dat heeft niet iedereen op de spaarrekening staan. “Dat is zo. Maar doe het toch. Als je dat geld niet hebt, is het de moeite waard om je hypotheek te verhogen of een lening aan te gaan. Je verdient dat geld namelijk terug, doordat je zuinig woont.”

“Mensen zeiden: zou je dat wel doen op jouw leeftijd?”

Investering terug verdienen

Dat het ‘t geld en de moeite waard is, geldt trouwens niet alleen voor jonge mensen vindt Hans. “Toen ik dit energieneutrale huis liet bouwen was ik 74 jaar. Mensen zeiden: op jouw leeftijd, waarom zou je daar nog in investeren? Ik dacht juist: waarom niet? Het duurt maar 10 jaar voordat ik het terugverdien. Maar is ook heel comfortabel. Je huis is gezonder. En je draagt bij aan een leefbare wereld. Daarnaast gaan je woonlasten flink omlaag. En dankzij een goed energielabel, is het huis straks goed verkoopbaar. Ik raad het iedereen aan om het te doen.”

CO₂- bewust

Al dat nadenken over slim verduurzamen gaat verder dan alleen het huis. Hans vertelt: “Ik ben me veel bewuster van de CO₂ die we als mens uitstoten. Vroeger wisten we daar als consument weinig van. Maar nu probeer ik er echt rekening mee te houden. In plaats van de auto, pak ik bijna altijd de (elektrische) fiets. Als ik toch een keer wat verder weg moet, gebruik ik die rit meteen om langs de supermarkt te gaan voor de grote boodschappen. Vliegvakanties hoeven voor mij niet meer. Afval scheiden vind ik een kleine moeite. Regenwater laten we via een gescheiden hemelwaterriool weglopen. En als we op vakantie gaan, zetten we alle apparaten uit.”

Duurzaam wonen, duurzaam leven

‘Ik mag aannemen dat het een duurzaam huis wordt,’ waren de woorden van de architect in 2016. Het werd veel meer dan dat. Hans en zijn vrouw besloten er extra stappen bij te zetten en gingen voor het maximale. Met als resultaat dat ze nu duurzaam wonen. En zo goed mogelijk duurzaam leven.

Ga naar de inhoud