Financiële regelingen voor ondernemers

Duurzaam ondernemen financiele regelingen verduurzamen

Subsidies en regelingen duurzame ondernemers

Er bestaan meerdere subsidies en financiële regelingen voor ondernemers die willen verduurzamen. Zowel landelijk als regionaal. We zetten er een aantal voor u op een rij.

Gaat u hernieuwbare energie produceren of CO2-reducerende technieken toepassen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++). Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven en (non-)profitinstellingen in sectoren als de industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw en de gebouwde omgeving.

Lees hier meer over de subsidie SDE++.

Gaat u uw gebouw of te verhuren woning verduurzamen? Dan kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers.

Lees hier meer over de ISDE.

 

Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Het belastingvoordeel kan netto oplopen tot 12%.


Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt en levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Lees hier meer over de MIA en Vamil.

Investeert u in (duurzame) bedrijfsmiddelen? Dan kunt u bij uw belastingaangifte dankzij een investeringsaftrek een bedrag van de winst aftrekken. De hoogte van deze kleinschaligheidsaftrek (KIA) hangt van het bedrag dat u heeft geïnvesteerd.

Lees hier meer over de financiële regeling KIA.

Bedrijfscollectieven kunnen subsidie aanvragen voor het inhuren van extern deskundig advies voor het werven en begeleiden van bedrijven/instellingen bij de inventarisatie van duurzame maatregelen aan de hand van een energiescan.

Lees er hier meer over.

Er zijn meerdere fiscale voordelen wanneer u als ondernemer of zakelijk rijder gebruik maakt van elektrische voertuigen. Zoals de BMP-vrijstelling, de MRB-vrijstelling, bijtellingsvoordeel, de MIA en de Vamil en een verlaagd belastingtarief voor laadpalen.

Lees hier meer over het fiscale voordeel bij elektrisch rijden.

Bedrijven en organisaties die zich bezighouden met elektrisch vervoer kunnen gebruik maken van verschillende Europese subsidieregelingen.

Vervoerders en verladers met een vestiging in de provincie Subsidie duurzame vrachtwagen ondernemer mobiliteitGelderland kunnen subsidie aanvragen voor het kopen of leasen van een duurzame vrachtauto.

Lees hier meer over deze subsidie voor duurzame vrachtauto’s.

Gelderse ondernemers die een vrachtfiets of elektrische bestelauto willen aanschaffen of leasen voor goederenvervoer kunnen daarvoor een subsidie aanvragen.

Lees hier meer over deze subsidie-regeling.