Zoek

Monument verduurzamen

Duurzame maatregelen bij een oud huis

Een monument verduurzamen is nét even uitdagender dan bij een gewone woning. Uw huis heeft cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde en daarom zijn er regels verbonden aan wat u aan de woning mag doen.

Geschiedenis en toekomst samen

Maar gelukkig kunt u ook in een monument maatregelen nemen waarmee u energie bespaart of zelf duurzaam opwekt. Zo gaan een duurzame toekomst en de historie van uw pand hand in hand.

Monumentale woningen zijn prachtig, maar ook in een tijd gebouwd dat er nog nauwelijks isolatie was. Daardoor ontsnapt er veel warmte uit huis en moet u veel stoken. Het helpt om naden en kieren te dichten, maar de vloer, het dak en de muren isoleren levert pas echt veel besparing van het energiegebruik en dus de kosten hiervoor op.
Lees hier meer informatie over het isoleren van een historisch pand.

Veel historische panden hebben ouderwetse glassponningen, die niet zomaar vervangen mogen worden voor nieuwe kozijnen. Daarnaast is HR++ glas soms te dik en te zwaar om als raamisolatie te gebruiken in het geval van een monument. Gelukkig zijn er verschillende soorten monumentenglas, die zowel isolerend werken als de authentieke uitstraling van het raam bewaren. Lees hier meer over monumentaal glas.

Andere oplossingen voor het isoleren van een venster

Er zijn ook andere manieren om minder last van tocht en warmteverlies te hebben bij de vensters van uw monumentale woning. Zoals tochtstrips, luiken en achterzetbeglazing. Lees hier meer over het isoleren van historische vensters.

Omdat het om een monument gaat, heeft u waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. Vraag deze op tijd aan. Lees hier meer over het aanvragen van een vergunning voor het verduurzamen van uw monument.

Het Restauratiefonds heeft een speciale lening voor het verduurzamen van een rijksmonument: de Duurzame Monumenten-Lening. Deze lening is beschikbaar voor zowel particuliere woningeigenaren als voor VvE’s.

Nog meer financiële regelingen voor monumenten

Wilt u weten of er nog meer regelingen zijn die passen bij het verduurzamen van uw specifieke monumentale woning? Kijk dan hier voor nog meer financiële mogelijkheden.

Ga naar de inhoud