Snelle tips om minder energie te verbruiken

Huis verwarmen warme trui 20 graden tips duurzaam Nijkerk

Energie besparen met weinig geld

Alle beetjes helpen. Ook met kleine maatregelen die weinig geld kosten en door andere gewoonten kunt u echt minder energie verbruiken en daarmee een verschil maken. Wanneer u dankzij een paar aanpassingen energie bespaart, verlaagt u daarmee uw energierekening en verhoogd u het comfort in huis. Lees hier onze snelle tips om minder energie te verbruiken in huis.

Verwarm alleen de ruimte waar u bent

Bent u overdag eigenlijk vooral in de woonkamer? Dan hoeft u de slaapkamer of de keuken niet te verwarmen.

Niet thuis of nacht: thermostaat omlaag

’s Nachts en wanneer u niet thuis bent, kan de thermostaat omlaag. Bij vloerverwarming op 17 graden, bij een centrale verwarming is 15 graden voldoende.

Dicht naden en kieren

Laat geen warmte ontsnappen via naden en kieren. Zoals bij het kozijn, de kruipruimte en de brievenbus. Maak ze dicht met tochtstrips, tochtband of andere tochtwering.

Ventileer

Ventilatie is erg belangrijk. Er moet natuurlijk voldoende zuurstof in huis zijn. En door te ventileren is het huis minder vochtig. Een droog huis met verse lucht verwarmt makkelijker, met minder energie. Zorg dus dat er lucht door uw huis kan stromen via ventilatieroosters en ruimte onder de binnendeuren. Lees hier meer over ventileren.

Sluit deuren en tussendeuren

Iedere keer dat een deur openstaat ontsnapt er warmte uit de kamer. Om de ruimte toch op de gewenste temperatuur te houden, moet u daardoor sneller en meer stoken. Probeer de warmte in (en de kou buiten) de kamer te houden door deuren en tussendeuren altijd achter u te sluiten. Ook als u even naar een andere ruimte loopt.

Plaats een deurdranger

Een deurdranger is een handige hendel die automatisch de deur weer dichtduwt nadat iemand ‘m open heeft gedaan.

Brievenbusborstel toch voorkopen snelle bespaartipVoorkom tocht met brievenbusborstel

Voorkom warmteverlies via de brievenbus. Bevestig een brievenbusborstel. De haren van de borstel zorgen dat er geen koude wind naar binnen waait of warmte naar buiten gaat, zelf wanneer de post in de brievenbus blijft hangen.

Regel de cv-ketel goed in

Door de temperatuur van de cv-ketel te verlagen naar 60-70 graden kunt u veel energie besparen. Ook het waterzijdig inregelen van de cv-ketel kan veel schelen in uw energieverbruik. Vraag de onderhoudsmonteur tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt om de ketel zuinig in te stellen. Dat scheelt in het gasgebruik en dus ook in de kosten.

Zorg dat de radiator vrij is

Gordijnen die voor de radiator hangen, houden de warmte tegen. Een radiatorombouw is prachtig, maar houdt helaas ook veel warmte tegen, waardoor u harder moet stoken. Hou de radiator zo vrij mogelijk, zodat de warmte de ruimte in kan stralen.

Plaats radiatorfolie

Staat de radiator voor de buitenmuur of bij het raam? Dan sijpelt er waarschijnlijk een groot deel van de warmte die de radiator uitstraalt weg via de muur of het kozijn. Zonde. Door radiatorfolie te plaatsen reflecteert de warmte en straalt het de leefruimte in.

Raamfolie

Heeft u enkel glas of verouderd dubbelglas? Dan kunt u isolerende raamfolie plakken. Kijk hier hoe u dat kunt doen:  

Warme trui

Met een lekker warme trui aan heeft u het minder koud en kan de thermostaat een graadje lager. Energie besparen snelle simpele tips Samen onder dekentje duurzaam nijkerk

Verlicht zuinig met led-lampen

Een led-lamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Bovendien hebben ledlampen een lange levensduur. De hogere aanschafprijs verdient zichzelf daardoor ruim terug. Dus heeft u nog oude gloeilampen of halogeen in gebruik? Vervang ze door ledverlichting. Moeite met het vinden van de juiste ledlamp? Klik hier voor hulp van Milieu Centraal.

Zet uit, in plaats van stand-by

Een apparaat dat op stand-by staat, verbruikt nog steeds energie. Dat noemen we sluipverbruik. De televisie, computer, keukenapparaten, decoders en telefoonopladers: allemaal sluipverbruikers. Zet apparaten echt uit door de stekker uit het stopcontact te trekken of een stekkerblok met aan/uit-schakelaar op uit te zetten.

Doe het licht uit

Is er een ruimte waar niemand is? Dan kan op dat moment het licht uit.

Kies zuinige apparaten

Is een huishoudelijk apparaat toe aan vervanging? Kies dan voor een energiezuinig apparaat. Bij voorkeur A+++. Dat is in aanschaf ietsje duurder, maar dat verdient u op den duur terug doordat het apparaat minder stroom verbruikt.

Kijk kritisch naar uw apparatenDuurzaamheid keuken elektrische apparaten

Gebruikt u echt alle apparaten die u heeft aanstaan of kan het ook met minder? Kijk kritisch of u bijvoorbeeld die 2e koelkast of grote vriezer echt nog nodig heeft.

Duurzaam tips bespren energieverbruikBespaar douchewater

Bespaar water en de energie om dat water op te warmen door anders te douchen. Dat kan natuurlijk door minder vaak of door korter te douchen. En door een waterbesparende douchekop te gebruiken.

Wassen op eco-stand

Gebruik het Ecoprogramma van de vaatwasser en wasmachine. Het duurt wat langer dan het normale programma, maar het apparaat gebruikt minder stroom en wast net zo schoon.

Geen airco maar een groen dak

Wordt uw huis in de zomer erg warm? Overweeg dan om een groen dak te plaatsen. U heeft dan geen airco meer nodig. Met een kant-en-klaar systeem kunt u mossen, vetplanten, kruiden en grassen op uw dak plaatsen. Dat houdt het dak lekker koel tijdens warme periodes. En het zorgt ook nog eens voor een betere opvang van regenwater, het isoleert geluid en is heel fijn voor de biodiversiteit. U kunt hier subsidie voor krijgen van de gemeente.

Bijna alle hulpmiddelen zoals tochtstrips, radiatorfolie, deurdrangers en waterbesparende douchekoppen zijn te koop bij bouwmarkten of online. U kunt al veel energie besparen met weinig geld.

Zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak. Wel gekocht, niet opgegeten. Gelukkig hebben we een hoop handige tips om geen eten meer te verspillen.

Dat scheelt u een hoop geld en het klimaat een hoop energie dat nodig is voor onder meer het telen, verpakken en vervoeren van eten.

Tips Besparen op boodschappen voedseslvespilling voorkomen

Hulp bij geldzaken

Heeft u moeite om uw rekeningen te betalen? Of heeft u schulden? Gemeente Nijkerk kan u helpen.

Sociaal Team

Wilt u graag iemand spreken? Ons Sociaal Team staat voor u klaar. Neem contact met ons op via telefoonnummer 033 – 247 22 22. Of kom langs op het stadhuis (Kolkstraat 27).

Energieloket

Wanneer u vragen heeft over energie besparen, kunt u contact opnemen met ons Energieloket. Via:

Lees ook: