Afval is grondstof

Afval grondstof scheiden recyclen duurzaam nijkerk

Afval is handige grondstof voor hergebruik

We moeten zuiniger met onze grondstoffen omgaan. Hoe we nu produceren, consumeren en weggooien is vaak ontzettend belastend voor het klimaat. Het goede nieuws is: heel veel materialen zijn opnieuw te gebruiken als grondstof. Daarom zamelen we dit ‘afval’ zoveel mogelijk gescheiden in: PMD, gft, papier, glas, textiel, klein chemisch afval en apparaten.

Afval recyclen voor nieuwe producten

Afval kunnen we op allerlei manieren recyclen. Van papier en glas wist u waarschijnlijk al dat het goed herbruikbaar is. Maar wist u ook dat je van plastic nieuw plastic kunt maken? Van gft compost of brandstof? En van lege batterijen een vangrail?

Schoner afvalstroom, beter herbruikbaar

Afval dat niet herbruikbaar is, is restafval en dat wordt verbrand. Wanneer herbruikbare materialen tussen het restafval terecht komen, is dat dus harstikke zonde! Het mooiste zou een circulaire economie zijn, waarin alles dat we gebruiken sowieso herbruikbaar is.

In welke container moet nou een chipszak, mondkapje of theezakje? In geval van twijfel: zoek het op in de Afvalscheidingswijzer.

Download de handige app mijnafvalwijzer en u ziet precies wanneer we welk afval bij u inzamelen en de locaties waar u uw afval (lees: grondstoffen) kunt aanbieder waar de inzamellocaties zich bevinden.

Eten weggooien is heel erg zonde voor het milieu én voor de portemonnee. Lees hier hoe u uw etenswaren slimmer kunt kopen, koken en bewaren en voorkom zo voedselverspilling.