Isoleren

Isoleren buitenmuur verduurzamen huis woning

Lager energieverbruik, meer comfort

Door te isoleren is uw huis in de winter lekker warm en in de zomer heerlijk koel. Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder energie om een prettige temperatuur te hebben. Dat is comfortabel én scheelt aanzienlijk op de energierekening. Uw huis isoleren hoeft niet in één keer, u kunt dat stapsgewijs doen.

Isoleren is een zinvolle en duurzame maatregel. Daarom kunt u gebruik maken van meerdere regelingen, die financieel ondersteunen bij deze investering in uw woning.

ISDE-subsidie

Overweegt u uw huis te isoleren, kijk dat eens naar de subsidie ISDE, oftewel de Investeringssubsidie Duurzame Energie. U kunt gebruik maken van deze regeling, wanneer u 2 duurzame maatregelen neemt. Zoals vloerisolatie, dakisolatie, raamisolatie, gevel- of muurisolatie, de aanleg van een warmtepomp of zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Duurzaamheidslening

Wanneer u financiering nodig heeft, dan kunt hiervoor de Duurzaamheidslening aanvragen. Met deze lening leent u betrouwbaar, boetevrij en tegen een zeer lage rente geld van de gemeente Nijkerk. Lees hier meer over de Duurzaamheidslening van gemeente Nijkerk.

Andere subsidies en regelingen

Er bestaan ook nog andere regelingen en subsidies die u helpen met het nemen van duurzame maatregelen. Lees hier meer over deze subsidies en financiële regelingen om te verduurzamen.

Dakisolatie

Er zijn verschillende manieren om het dak te isoleren. Niet alleen qua materiaal, maar u kunt ook kiezen of u het dak aan de binnenkant of aan de buitenkant isoleert. Dakisolatie is hoe dan ook de moeite waard, het dak is vaak de grootste energieverspiller in huis.

Dakisolatie houdt warmte binnen of juist buiten

Door het dak te isoleren houdt u de warmte in huis en hoeft u minder energie te gebruiken om te stoken. Goed voor het milieu en fijn voor uw portemonnee. Bij zomerse temperaturen houdt dakisolatie juist weer warmte buiten, zodat het in huis koel blijft.

Is uw dak voldoende geïsoleerd?

Meer dan 80 procent van de woningen heeft wel een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn matig geïsoleerd, waardoor er alsnog warmte of kou naar buiten of juist naar binnen stroomt. Dat is te voorkomen met goede dakisolatie.

Duurzaam isolatie zolder dak energie besparen isoleren binnen

Maak van een plat dak een groen dak

Het plaatsen van plantjes op het dak, oftewel een groen dak, zijn om meerdere redenen een goed idee. Het houdt uw huis koel tijdens warme dagen, het vangt water op bij hevige regenbuien, het geeft zonnepanelen meer rendement én het is heel fijn voor de biodiversiteit. Daarom geeft de gemeente subsidie voor het aanleggen van een groen dak.

Zij hebben al een groen dak!

Meer weten over een groen dak? Lees dan hier de verhalen van Nijkerkers die u voor gingen:

Isolatie door groen dak duurzaam sedum voorkomen wateroverlast

Duurzaamheid muur isolatie spouwmuur energetisch renoveren isoleren energie besparen

 

Gevelisolatie

Bij gevelisolatie vult u de spouw op met isolatiemateriaal. De spouw is de ruimte tussen een binnen- en een buitenkant van de gevel.

Gevelisolatie kan op verschillende manieren

Spouwmuurisolatie door het opvullen met isolatiemateriaal kost ongeveer een halve dag. Bij een vrijstaand huis is dat een hele dag.

U kunt de buitengevel ook isoleren door een dikke laag isolatie aan de buitenkant aan te brengen. Dat bespaart meer energie dan met spouwmuurisolatie en maakt het huis ook geschikt voor een volledige warmtepomp. Buitengevelisolatie is wel iets duurder dan spouwmuurisolatie en kost meer tijd. Heeft u geen spouw? Dan kunt u de binnenkant van de gevel isoleren met een geïsoleerde voorzetwand.

Isoleren van buitenaf energie besparen buitenmuur gevel

 

Minder CO₂ uitstoot, meer comfort

Gevelisolatie zorgt ervoor dat uw woning gelijkmatiger warm is. Dankzij de spouwmuurisolatie houdt het huis haar warmte beter vast en geven de muren minder kou af. Daardoor slaat de verwarming minder vaak en dat betekent een lager gasverbruik en minder CO₂ uitstoot. Naast het comfort in huis levert gevelisolatie dus ook winst voor het milieu op.

Gratis advies van het Energieloket

Heeft u behoefte (gratis) persoonlijk advies over de mogelijkheden bij uw woning? Neem dan contact op met ons Energieloket.

Vloerisolatie

Door de vloer te isoleren kruipt er geen kou meer vanonder de vloer omhoog. Vloerisolatie scheelt daardoor aanzienlijk in de stookkosten, het bespaart energie en geeft ook nog eens warme voeten.

Vloerisolatie kan met of zonder kruipruimte

Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen wanneer u een hoge kruipruimte onder de vloer heeft. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het isoleren van de vloer mogelijk.

Minder verbruik van energie door vloerisolatie

Na vloerisolatie gebruikt een gemiddeld huis op jaarbasis 320 m³ minder gas en stoot 600 kilo CO₂ minder uit. Fijn voor uw rekening, uw comfort en voor het klimaat!
Meer weten? Het Energieloket van de gemeente Nijkerk kan u (gratis en vrijblijvend) nog verder en persoonlijk adviseren over het isoleren van uw woning.

Wist u dat

Wist u dat vloerisolatie ongedierte zoals muggen, pissebedden en zilvervisjes voorkomt? Dat komt omdat vloerisolatie zorgt voor kleinere verschillen in de luchtvochtigheid in huis. Daardoor zult u ook minder last hebben van vocht en schimmel!

Isolatieglas voorkomt tocht bij de ramen en condens aan de binnenkant. Bovendien houdt het geluid van buiten tegen. Tegenwoordig bestaat er naast HR++ glas ook al Triple glas. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert. Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert.

Lees hier nog meer over raamisolatie.

Vergeet niet te ventileren! Ventilatie zorgt dat er altijd verse lucht in huis komt en voert vervuilde lucht en vocht af. Dat kost een klein beetje energie, maar is belangrijk voor uw gezondheid.

Meer weten over goede ventilatie? Lees hier meer.

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies over de mogelijkheden van isolatie bij uw woning? Neem dan contact op met ons Energieloket. Dit advies is gratis en vrijblijvend.

Mail henk@energieloket-nijkerk.nl of bel 06 – 12 02 39 68.

Een goed geïsoleerde woning verliest weinig warmte en daardoor hoeft u minder vaak te stoken (de warmte weer op te voeren). Dat scheelt veel energie. En met een lager energieverbruik wordt ook uw energierekening lager.

Wilt u weten wat u zou kunnen besparen in uw woning? Kijk dan hier.