Zoek

Centrumplein De Bogen

groen schaduw klimaatadaptief plein De Bogen Corlaer

Groener, koeler, slimmer

Welkom op het vernieuwde plein De Bogen in Corlaer. Dit plein is niet zomaar gerenoveerd, het is speels en klimaat adaptief geworden. Maar bovenal is het een heerlijke plek geworden om te zijn. Om uit te rusten, te spelen, de zon te voelen, in de schaduw te zitten, te wandelen en om te ontmoeten.  

Klimaatadaptief

We hebben gekozen voor een klimaatadaptief plein. Dat betekent dat het plein goed bestand is tegen hitte in de zomer. Tegen regen in de natte seizoenen. En dat regenwater slim wordt opgevangen.

Want het klimaat verandert. Dat merken we aan langere periodes met erg warme dagen. En langere periodes met grotere hoeveelheden regen. Daarom is het plein bewust ingericht met bomen en veel groen, met open bestrating en een wadi. En de bodem, die heeft een flinke opkikker gekregen. lekker voedzaak en gezond voor de beplanting.

Bloemen klimaatadaptief plein De Bogen Corlaer.png

Hittestress door bestrating

Stenen houden warmte lang vast. Dat geeft ‘hittestress’ tijdens lange warme periodes.  Terwijl het juist tijdens warme, tropische dagen fijn is om verkoeling te vinden. Dus hoe minder tegels, stenen en asfalt, hoe minder warm.

Koelte door bomen en planten

Door veel stenen van het oude plein te vervangen voor bomen en planten is het plein niet alleen knusser, maar ook een stuk koeler geworden. Want naast schaduw geven planten, struiken, bloemen en bomen verkoeling doordat ze vocht verdampen. En daarmee gaat de temperatuur van de omgeving naar beneden.

Open bestrating groen klimaatadaptief plein De Bogen Corlaer

Ruimte voor water

Op het nieuwe plein is er op veel plekken veel ruimte tussen de stenen gelaten. Zo blijft regenwater na een flinke bui niet meer op de straat liggen, maar zakt het snel weg in de bodem. 

Op andere plekken vangen we het water juist op in speciaal aangelegde wadi’s en fonteinbakken. In de wadi’s zakt regenwater langzaam weg. Zo is het een voorraad voor de lokale natuur. En kinderen kunnen er heerlijk mee spelen.

Leuk feitje: er zijn geen regenputten meer op het plein. Door alle slimme oplossingen verdwijnt iedere regendruppel in de bodem. En komt dus niet meer in het riool terecht. Dat scheelt een wateroverlast en overstromende riolen tijdens hevige buien.

Drinkwater

Krijgt u dorst? Geen probleem. Voor alle mensen die van het nieuwe plein willen genieten of erlangs fietsen tijdens een fijne tocht en even willen uitrusten staat er een drinkwaterpunt.

Spelen

Het nieuwe plein nodigt volop uit om te spelen. Met trappetjes, bruggetjes, zand en water. En bankjes om erbij te zitten. Er is volop ruimte om de zintuigen te prikkelen en op avontuur te gaan.

Tappunt water drinken plein De Bogen Corlaer

Zelf aan de slag met groen?

Wilt u zelf eigenlijk ook wel een groenere, fijne tuin die goed tegen droogte en regen kan? Kom dan eens langs bij onze Klimaatkamer of neem contact op met onze Regenwateradviseur. Die kan – gratis –  met u meedenken, tips en advies geven. En u informeren over leuke acties die u op weg helpen met het vergroenen van uw huis of tuin.

Ga naar de inhoud