Search

Zonnepanelen plaatsen als ondernemer

Zonnepanelen op dak stal boerderij ondernemer zelf energie opwekken duurzaam duurzaamheid zelfvoorzienend

De zon als groene inkomstenbron

Wilt u als ondernemer met zonnepanelen de zon benutten als energiebron? Goed idee, want zonne-energie omzetten in stroom of warmte, oftewel in zonnestroom of zonnewarmte, is een duurzame manier van energie opwekken. Het scheelt een hoop CO₂-uitstoot. En op de langere termijn levert het de onderneming vaak een flinke kostenbesparing op.

Ruimte voor het plaatsen van zonnepanelen

Gebruik alle ruimte van uw onderneming. Daken van bedrijfspanden lenen zich over het algemeen uitstekend voor het plaatsen van zonnepanelen. Het is wel aan te raden om de dakconstructie te laten controleren voordat u zonnepanelen plaatst. Sommige dakconstructies van bedrijfspanden kunnen namelijk te licht zijn om een zonnepanelensysteem te dragen.

Interessante regelingen voor ondernemers

Er zijn meerdere interessante financiële regelingen voor ondernemers die zonnepanelen plaatsen. We zetten ze voor u op een rij:

Ondernemers betalen geen btw over de aanschaf van een zonnestroomsysteem en het onderhoud. Dit scheelt 21 procent op de bruto investering in materiaal en arbeid.

Voor middelgrote en kleine bedrijven die zonnepanelen willen aanschaffen zijn er een aantal interessante belastingregelingen. Deze regelingen kunnen worden gecombineerd. Maar let op: de EIA en de MIA mogen alleen tegelijk worden ingezet wanneer het gaat om de verwijdering van asbestdaken.

De Milieu Investeringsaftrek (MIA

De milieu-investeringsaftrek biedt u de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. U kunt tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

Lees er hier meer over.

Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL)

Met de VAMIL kunt u een investering op een willekeurig moment afschrijven. Voor investeringen vanaf 2011 is de willekeurige afschrijving beperkt tot 75%. Door sneller afschrijven vermindert u de fiscale winst en betaalt u minder belasting in dat jaar. Dit biedt u een rente- en liquiditeitsvoordeel.

Lees er hier meer over.

De Energie Investeringsaftrek (EIA)

Via de Energie Investeringsaftrek (EIA) mag een bedrijf bovenop zijn gebruikelijke afschrijving 45% van de investeringskosten aftrekken van zijn fiscale winst. Daardoor wordt de te betalen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting lager. Het financiële voordeel is dus afhankelijk van het soort onderneming: BV structuur of eenmanszaak/VOF. Gemiddeld levert de EIA 11% belastingvoordeel op. Non-profit organisaties en particulieren hebben geen recht op EIA.

Lees er hier meer over.

Wanneer u als ondernemer investeert in zonnestroom of zonnewarmte komt u mogelijk in aanmerking voor een subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+).

Lees er hier meer over.

Ruimte voor zonnepanelen aanbieden op het dak van uw onderneming is een mooie manier om uw steentje bij te dragen aan het energieneutraal maken van Nijkerk. Bovendien levert deze vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen een leuke samenwerking op met buurtbewoners, waar u eigenlijk nauwelijks moeite voor hoeft te doen. De zon doet het meeste werk! Lees meer over hoe u als ondernemer uw dak kunt aanbieden aan anderen voor het plaatsen van zonnepanelen. 

Ga naar de inhoud