Groene tuin

Groene tuin wateroverlast droogte regenwater opvangen

Een groene tuin, fijn voor het klimaat

Een groene tuin is fijn voor mens, dier én het klimaat. De voordelen zijn talrijk. Het vangt regenwater op en voorkomt zo wateroverlast, het geeft verkoeling tijdens warme dagen, het verbetert de luchtkwaliteit, het is fijn voor vogels, vlinders en andere insecten en het nodigt uit om naar buiten te gaan. Een groene tuin is goed voor u en het klimaat.

Grondwater aanvullen met regenwater

Regenwater is schoon water. Wanneer het de bodem in kan zakken, vult het ‘t grondwater aan. Grondwater hebben we hard nodig voor ons drinkwater, landbouw en de natuur.

Tips om de tuin te vergroenen

  • Leg zo min mogelijk tegels in de tuin, zodat regenwater de grond in kan zakken
  • Of kies voor waterpasserende verharding zoals poreuze stenen, grind of schelpen
  • Met gras in de tuin zakt regenwater helemaal makkelijk in de bodem
  • Plaats planten en bomen
  • Creëer hoogteverschillen, zodat regenwater van het huis afloopt en de tuin in
  • Vang regenwater op in een regenton
  • Maak uw (schuur)dak groen
  • Heeft u ruimte? Creëer een vijver of wadi om regenwater in op te vangen
  • Heeft u een kleine (voor)tuin? Gebruik de hoogte en creëer dan een geveltuin
  • Ook leuk: plant groente, fruit en kruiden in uw tuin. Goedkoop, vers en smakelijk voedsel!

Het klimaat verandert. Aan de ene kant hebben we steeds vaker te maken met stevige regenbuien die wateroverlast geven doordat het riool overstroomt. Aan de andere kant hebben we tijdens warme, droge perioden een tekort aan water. En gebruiken we drinkwater om de tuin te sproeien. Dat kan anders. Wateroverlast kunnen we voor een deel voorkomen en het water zelf kunnen we opvangen en benutten.

Duurzaam insecten klimaat groene tuinInsecten hebben een onmisbare functie in het ecosysteem. Ze dienen niet alleen als voedsel voor andere dieren, maar ze zorgen ook voor de bestuiving van gewassen. Daarnaast verwerken ze organisch materiaal en zorgen zo voor een gezonde bodem, zodat planten en bomen kunnen groeien.

Insecten zijn dus een belangrijk onderdeel van de biodiversiteit. En die willen we in stand houden, want dankzij biodiversiteit hebben we zuurstof, schoon water, voedsel en grondstoffen.

Bestrating houdt warmte langere tijd vast en zorgt voor een hogere temperatuur in de tuin. Vooral tijdens warme, tropische dagen is het fijn om juist wat verkoeling te vinden. Dus hoe minder tegels, hoe minder warm. Bovendien geven planten, hagen en bomen schaduw en verdampen ze vocht. Daarmee brengen ze extra verkoeling in de tuin.

Groen dak

Dat maakt ook een groen dak (sedumdak) interessant. Wist u dat een groen dak tijdens zeer warme dagen tientalen graden minder warm wordt dan bitumen dakdekking? Bovendien helpt een groen dak wateroverlast voorkomen. Overweegt u een groen dak? U kunt hier subsidie voor krijgen.

Wilt u weten wat u kunt doen? Maak dan een afspraak in uw tuin met onze Regenwateradviseurs. Ze komen graag langs om mee te kijken naar de mogelijkheden om slim om te gaan met regenwater in uw tuin. Hun advies is gratis. Het is een service van de gemeente Nijkerk.

Een afspraak maken kan door te mailen of bellen:

Duurzaamheid tuin bloemen wolken tipsLees hier nog meer tips om uw tuin (of als u weinig ruimte heeft: balkon of gevel) te vergroenen.