Omdat de zomers steeds vaker met extreem warme dagen gepaard gaan, wil de gemeente in beeld krijgen waar in Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen de kans op hittestress het grootst is. Daarom komt er een meetnet met sensoren, dat op diverse plekken de hitte meet. Deze sensoren worden komende weken verspreid in de gemeente geplaatst. U herkent ze door het bord dat erbij wordt gehangen.
Hittestress
Bij heel warm weer kun je je flink beroerd gaan voelen. En last krijgen van vermoeidheid, concentratieverlies, hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn, dorst en verstoorde slaap. Maar het kan ook leiden tot een hitteberoerte en dat is gevaarlijk. Hittestress kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van ouderen, jonge kinderen en mensen met een kwetsbare gezondheid.

Borden bij sensoren
Het meetnet bestaat uit sensoren aan lantaarnpalen, weerstations en sensoren bij enkele bewoners in de tuin. Deze sensoren meten niet alleen temperatuur, maar ook de gevoelstemperatuur, zonkracht, regenval, windsnelheid, windrichting, luchtdruk en de hoeveelheid fijnstof.
Info via QR-code
Als inwoner kunt u deze meetresultaten ook bekijken, via QR-codes op de bordjes bij de sensoren.
Met de data die de metingen opleveren kunnen we als gemeente zien welke locaties ‘risico-gebieden’ voor hittestress zijn. En besluiten om dat aan te pakken.
Groener = koeler
Wat we al weten is dat een omgeving met veel bomen, hagen en planten veel koeler is dan een omgeving met veel steen. Omdat dit groen schaduw geeft en vocht verdampt, wat zorgt voor extra verkoeling.
Gezonde, klimaatbestendige leefomgeving
De data die de sensoren verzamelen helpen ons als gemeente bij het bepalen en onderbouwen van beleid, welke gebieden of straten we beter kunnen inrichten, met groen en waar dat het hardste nodig is. Het doel is een gezonde, groene en klimaatbestendige leefomgeving voor iedereen.