Zoek
Tuintegel-inruilactie Duurzaam Nijkerk 450 vierkante meter

Al 450 m² minder tegels en meer groen dankzij tuintegel-inruilactie

Op 7 april kwam wethouder René Windhouwer hoogstpersoonlijk de 450e vierkante meter aan tuintegels ophalen bij inwoonster Trudy de Jong, die meedoet aan de tuintegel-inruilactie. Dankzij deze actie is inmiddels al 450 m2 aan tuintegels vervangen voor vaste tuinplanten.

Gratis vaste planten

De tuintegel-inruilactie is een actie van de Klimaatkamer. Inwoners van gemeente Nijkerk krijgen in ruil voor tegels die ze uit hun tuin halen een waardebon. Daarvoor kunnen ze bij hoveniersbedrijf Harcohof in Hoevelaken gratis vaste tuinplanten ophalen. De zware tuintegels hoeven de deelnemers van de tuintegel-inruilactie trouwens niet zelf weg te brengen. Die worden opgehaald door het bedrijf Timmer Grond- Weg- en Waterbouw.

Klimaatadaptatie

Hoe minder tegels en bestrating in Nijkerk, hoe beter dat is voor het klimaat. Wethouder Windhouwer: “Meer groen betekent meer biodiversiteit, minder hittestress en een beter grondwaterpeil. Bovendien kan regenwater dan makkelijker wegzakken in de bodem. En dat verkleint de kans op een overstromend riool wanneer het flink regent.”

Circulair

De opgehaalde tegels krijgen een nieuwe bestemming. Ze worden door een puinbreker omgezet naar menggranulaat. En dit product gebruikt Timmer weer als fundering onder nieuwe wegen en straten.

Gratis aarde

Trudy de Jong ontving ook nog een aantal zakken met vruchtbare tuinaarde van de Harcohof. “Dat komt mooi uit, want onder de stenen ligt aarde met zand.” Door dat te mengen met deze nieuwe aarde, kunnen de planten prima groeien, legde Harry van de Brug van zorgkwekerij Harcohof uit.

Op de foto v.l.n.r:

Regenwateradviseur Renée Kleijn, bewoonster Trudy de Jong, chauffeur Aalt Geurts van Timmer, wethouder René Windhouwer en Harry van de Brug van Zorgkwekerij Harcohof.

tuintegel stapel stenen opgehaald Timmer Nijkerk
Tuintegelactie wethouder Windhouwer Nijkerk
Delen
Ga naar de inhoud