Zoeken
Energielabel vakantiehuisjes vakantiehuis recreatiewoning Nijkerk

Energielabel vakantiehuisjes

Eigenaren van vakantiehuisjes zijn vanaf 1 januari 2024 verplicht een geldig energielabel op het huisje te hebben en die te vermelden in advertenties voor verhuur of verkoop.

Controle energielabel 

Vanaf 1 januari 2024 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) of recreatiewoningen het energielabel hebben. Adverteert u met de woning in commerciële media? Zorg dan dat in de advertentie de labelklasse staat.

Geldigheid energielabel vakantiehuisjes

Let op: na 10 jaar is het energielabel van de recreatiewoning niet meer geldig. U moet dan een nieuw energielabel registreren. Ook als de woning niet is veranderd.

Boete

Als na controle van de ILT blijkt dat het verplichte energielabel voor uw huisje ontbreekt, dan kunt u een boete krijgen.

Er zijn uitzonderingen. Er is geen energielabel nodig voor:

 

  1. Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening
  2. Vrijstaande gebouwen en woningen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Bijvoorbeeld een tiny house, kleine stacaravan of woonwagen
  3. Gebouwen die niet langer dan 2 jaar in gebruik zijn
  4. Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals voor koelen, verwarmen of ventilatie.
  5. Woningen die in totaal minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energiegebruik bij permanent gebruik. Voorbeelden hiervan zijn recreatiewoningen die alleen in het hoogseizoen worden gebruikt en de rest van het jaar niet. Het gaat om de verhuurperiode (of periode van bewoning), niet om het aantal huurders/bewoners per jaar

 

 • Zoek een EP-adviseur via Zoek een energieadviseur.
 • Bevestig de offerte en maak een afspraak met de EP-adviseur
 • De EP-adviseur neemt de kenmerken van de woning op om een berekening van de energiezuinigheid te maken. Dit duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Voor de woningopname moet u aanwezig zijn.
 • De EP-adviseur registreert de energielabelklasse en energieprestatie in EP-online, de landelijke registratie database, en geeft u een afschrift van het label.
Delen
Ga naar de inhoud