Inwoner bekijkt duurzaam nijkerk website

Website in 2021 al door kwart Nijkerkers bezocht

In 2021 bezocht een kwart van de Nijkerkers de website www.duurzaam-nijkerk.nl. Op deze website kunt u als inwoner van Nijkerk onder meer informatie vinden over hoe je je huis kunt verduurzamen, hoe je gratis advies kunt krijgen in Nijkerk, welke subsidies er beschikbaar zijn en wat het beleid van de gemeente is om in 2050 energieneutraal te zijn.

Subsidies en windmolens

Sinds de lancering van de website (in maart) tot met 31 december 2021 hebben 11.140 mensen (unieke bezoekers) de website bekeken. Er werd het meest gezocht naar informatie over subsidies, over de plannen voor het plaatsen van windmolens en zonnevelden en op acties zoals de Energiebespaarvoucher en de regenton-actie. Daarnaast werd de pagina over Energieloket Nijkerk het vaakst bekeken.

Online info

Wethouder Harke Dijksterhuis van Duurzaamheid is blij met het hoge aantal bezoekers. ”We willen onze inwoners zoveel mogelijk op weg helpen met verduurzamen. En toegankelijke informatie is daarbij essentieel. Omdat we tegenwoordig bijna allemaal eerst op internet kijken wanneer we informatie zoeken, besloten we deze website op te zetten.”

Hij vervolgt: “De website is dus ook een logische plek om informatie te geven over de plannen die de gemeente heeft. Want er gaat veel gebeuren en daar krijgt iedere inwoner mee te maken. Daarom is het belangrijk dat onze inwoners de informatie makkelijk kunnen vinden.”

Energieneutraal worden

De aanleiding voor het opzetten van de website is de ‘energietransitie’. Nijkerk moet, net als alle andere gemeenten in Nederland, energieneutraal worden. Wat daarvoor nodig is, is dat we anders omgaan met energie. Op dit moment komt er door ons energiegebruik veel te veel CO2 in de lucht, waardoor de aarde opwarmt. Willen we een gezonde aarde kunnen doorgeven aan onze kinderen en alle generaties na ons, dan moeten we die CO2-uitstoot verminderen. Dat houdt onder meer in dat we minder fossiele grondstoffen gaan gebruiken, zoals aardgas. Dat we onze energie op een duurzame manier gaan opwekken, bijvoorbeeld met de wind en zon als bron. Er zullen daarom windmolens en zonnevelden in Nijkerk komen. En we moeten energiezuiniger gaan leven. Bovendien: hoe minder energie we gebruiken, hoe minder we hoeven op te wekken.

Energie besparen

Wethouder Dijksterhuis: “De website staat onder meer vol informatie over hoe je je huis kunt verduurzamen. Een duurzaam huis heeft minder energie nodig om prettig te wonen. Dat is fijn voor het klimaat, want je stoot daardoor minder CO2 uit. En het is ook fijn voor je portemonnee, want energie kost geld. Hoe minder je nodig hebt, hoe lager de rekening. De gemeente kan daar voor een deel bij helpen. Onder meer met gratis advies. Ook dat is allemaal te lezen op de website. Ik raad dan ook iedere inwoner aan een kijkje te nemen op www.duurzaam-nijkerk.nl.”

Delen
Ga naar de inhoud